Arkistosta vuodelta 2015

PAVEn kauden viimeinen kotikoitos pelattiin perjantai-iltana Sankariniemellä, jälleen kauniin aurinkoisessa ja ajankohtaan nähden lämpimässä säässä. Sarjapisteet jaettiin Kurkimäen Kisan kanssa tuloksella 3–3 (2–0).

Kotijoukkueen kahden maalin johtoasema kääntyi viimeisellä kymmenminuuttisella tasapeliksi, mikä keltaisessa leirissä tuntui tietysti kuin tappiolta. Sitä vastoin putoamista vastaan taisteleva KuKi tuuletti viime hetken tärkeää pistettään päätösvihellyksen jälkeen aiheesta. Vaikka ottelussa nähtiin yhteensä kuusi maalia, maalintekijöitä oli vain kaksi. Simo Roth ja kuopiolaisista Sampsa Voutilainen tehtailivat kumpikin hattutempun.

PAVE-kärki aloitti maalinteon 13. minuutilla, kun mies päätti hyökkäyksen ohjaamalla Tapio Merkkiniemen mainion matalan keskityksen verkkoon maalin edessä. Roth vei isännät 2–0-johtoon 40. minuutilla vapaapotkusta, joka vaihtoi pelaajamassasta hieman suuntaa ja yllätti KuKi-vahdin.

Ensimmäinen puoliaika oli PAVEn selvää hallintaa. Palloa pyöritettiin pelaajalta toiselle, mutta maalipaikkoihin asti murtautuminen tuotti hankaluuksia KuKin puolustaessa tiiviisti. Maalin lisäksi ainoa kunnon paikka oli hiukan maalin yli suuntautunut pusku keskityspalloon. KuKin ainokainen taasen oli hyvä laukaus 16-rajalta, minkä maalivahti Joonas Piippo torjui.

Toisen puoliajan alkuun KuKi pääsi kaventamaan rangaistuspotkusta, kun 53. minuutilla kuopiolaispelaaja kaadettiin vapaapotkutilanteessa 16-rajan sisäpuolella. Voutilainen laittoi pallon tarkasti pilkulta alanurkkaan ja lukemiksi 2–1.

Takaiskusta huolimatta keltapaidat jatkoivat vahvaa hallintaansa ja 59. peliminuutilla Roth teki ottelun kolmannen ja kauden 20:nnen osumansa läpiajosta. Aleksi Hartikainen laittoi loistavan pystysyötön, josta Roth karkasi läpi, harhautti maalivahdin ja toimitti pelivälineen tyhjään maaliin; tilanne 3–1.

Sitten seurasi kotijoukkueen vahva pyöritysvaihe ja iisalmelaiset loivat useita laadukkaita maalipaikkoja, joista johtoasemaa olisi voinut kasvattaa useammallakin maalilla. Tehottomuus kuitenkin vaivasi. Tästä kuuluu osittain myös kunnia KuKin maalivahti Teemu Turtiaiselle, joka poimi monta vaarallista kutia ja piti joukkueensa mukana pelissä.

Niinpä KuKi sitten kavensi kuin varkain maalin päähän 83. minuutilla. Kuopiolaispelaaja sai pallon boksissa pitkän avauksen jälkeen ja syötti Voutilaiselle, joka sijoitti 5-viivalta maalin.

Tämäkään ei vielä asetelmia muuttanut, vaan PAVE loi kavennuksen jälkeen vielä katraan maalitilanteita, läpiajosta lähtien, mutta maalipuiden väliin palloa ei millään enää saatu. Keskustelua aiheutti 86. minuutilla tilanne, jossa KuKi-puolustaja potkaisi palloa siivotessaan päähän keltaisten pelaajaa, joka oli puskemassa 5-rajalla. Rikettä tilanteesta ei tuomittu.

Lisäajalla KuKille tuli sitten toinen rangaistuspotku. Antti Kauppinen pelasti vaarallisen pitkän pallon syöksypuskien pelivälineen hyökkääjän edestä pois, mutta jatkotilanteesta seurasi kulmapotku. Se toimitettiin maalille ja sen jälkimainingeissa tullut laukaus kimposi PAVE-puolustajan käteen. Voutilainen täydensi hattutemppunsa rankkarista ja aloituksen jälkeen tuomari vihelsi pelin loppuneeksi.

Jälleen tuli todistetuksi, että kyseessä on maalintekopeli. Vastustaja hyödynsi toisella puoliajalla lähes sataprosenttisesti maalintekopaikkansa, kun kotijoukkue ei vastaavasti omissaan onnistunut. Pelin hallinnalla ei ole lopulta merkitystä, kun pisteet jaetaan maalisarakkeen mukaan – mikä onkin lajin suola.

Tasapelin myötä PAVEn mahdollisuudet kolmen joukkoon heikkenivät huomattavasti eikä se ole enää joukkueen omissa käsissä. PAVEn kausi päättyy sunnuntaina 20.9. Rautavaaralla Raikun vieraana.