Arkistosta vuodelta 2007

Iisalmen Sanomat kirjoitti 17.12.2007 seuraavaa:

Pesonen vaihtaa keltapaitaan

”PK-37:n ja PAVEn olisi järkevää tehdä yhteistyötä. Juniorijoukkueet voisi yhdistää.”

Tommi Korpihalla
Iisalmi

Lauantaina Iisalmen Pallo-Kerho 37:n kauden päättäjäisissä päättyi muutakin kuin edustusjoukkueen jalkapallokausi.

Se muu oli joukkueen kapteenina pari kautta ja varakapteenina pitempään pelannut Mika Pesosen, 30, pelaajaura Pallo-Kerhossa. Ensi kaudella Pesonen pelaa paikallisvastustaja PAVE Iisalmen riveissä.

– Ei lähtööni mitään sen kummempaa dramatiikkaa liity. Kyse on vaan siitä, että olen Kakkosessa tahkonnut vuosia ja nähnyt sen touhun: se vaatii paljon aikaa ja sitoutumista, enkä pysty siihen, kun työkin pitäisi hoitaa.

– Vaihtoehtona PAVE on sopiva, sillä muun muassa pelimatkat ovat lyhyempiä kuin Kakkosessa ja harjoittelusta osan pystyy tekemään omalla ajalla. Pysyn paremmin joukkueen mukana, kun pelaan Kolmosessa, Pesonen kertoo.

Pesonen on Pallo-Kerhon kasvatti. Juniori-ikäluokkien jälkeen hän nousi seuran edustusmiehistöön ensimmäisen kerran 16-vuotiaana, kun PK-37 pelasi Ykköstä. Kakkosessa ja Kolmosessa pelattujen kausien lisäksi Pesonen on Pallo-Kerhon lisäksi edustanut Kajaanin Hakaa.

Miten on mahdollista, että ikipeekoolainen, seuran kasvatti ja kapteenistoon vuosikausia kuulunut pelaaja siirtyy pahimman kilpailijan leiriin?

– Ei siinä minun mielestä ole mitään kummallista. Minulla riittää vielä pelihaluja, mutta sarjatasona Kakkonen olisi liian kova, Pesonen myöntää.

Pallo-Kerhon ja PAVEn välinen kilpailutilanne on Pesosen mukaan nyt aivan erilainen kuin viime vuosina, kun joukkueet ovat taistelleet samalla sarjatasolla.

– Onhan se totta, että PK-37:n ja PAVEn välillä on jännitteitä. Ja kyllä minä PK:n kasvattina sen voin myöntää, etten olisi PAVEen siirtynyt, jos molempien seurojen edustusjoukkueet pelaisivat edelleen samassa sarjassa, hän tunnustaa.

Nykyinen tilanne avaa Pesosen mukaan uusia mahdollisuuksia iisalmelaiselle jalkapalloilulle. Kyse kun ei pelaajien silmissä ole koskaan ollut mistään muusta kuin jalkapallosta.

– Kun meillä on viime vuosina ollut peli PAVEa vastaan, ei se minun mielestä ole ollut normaalia ottelua kummempi, Pesonen laukoo.

Eli vastakkainasettelu syntyy jossain muualla kuin kentällä?

– Niin kai. Iisalmessa on nykyään niin vähän pelaajia, että PK:n ja PAVEn olisi järkevää tehdä yhteistyötä. Juniorijoukkueet voisi yhdistää, mutta edustusjoukkueet pitäisin erillään, että säilyy vaihtoehtoja pelata eri sarjatasoilla.

Pesonen ymmärtää myös sen, että PAVEssa on pelannut viime vuosina useita kuopiolaisia pelimiehiä.

–Pakkohan sinne on jostain pelimiehiä saada. Iisalmessa ei ole kahta joukkueellista Kolmosen tasoisia pelaajia, Pesonen sanoo.

Pitkän linjan peekoolainen muistaa pelanneensa vuokrasopimuksella muutaman pelin KiuPassa.

– Periaatteessa se oli minulle ihan sama, olinko silloin nuo muutamat pelit KiuPassa tai vaikka PAVEssa. Minun piti saada muutama peli Kolmosta alle, jotta pääsin takaisin pelirytmiin.

– Jos joskus aikoinaan PK on voinut vuokrata pelaajia KiuPaan, niin miksi ei nyt PAVEen, kun ollaan sentään samalla paikkakunnalla. Pelaajilla ei ole enää samanlaista seurauskollisuutta kuin joskus menneisyydessä, Pesonen tietää.

Tuon ajatuksen hän toivoisi tarttuvan kaikkiin seuraihmisiin. Kyse on harrastuksesta, ei elämästä.

Nuorten pelaajien kannalta Pesonen näkee hyvänä sellaisen vaihtoehdon, että juniorivuosien jälkeen voisi pelata ensin Kolmosessa ja nousta Kakkoseen sitten kun rahkeet riittävät.

– Hyppy esimerkiksi B-junioreista Kakkoseen on liian iso. Onhan se selvää, että iisalmelaisen jalkapalloilun etu olisi se, että paikalliset seurat tekisivät yhteistyötä.

Mistä se on kiinni?

– Joukkueista ja niiden valmentajista. Jos valmentajat sitä haluavat, yhteistyötä varmaankin syntyy. Nykyistä parempi yhteistyö olisi pelaajien kannalta paras mahdollinen vaihtoehto.

Keltapaitojen leirissä Pesosen liittyminen joukkueeseen otetaan ilolla vastaan.

– Mixu on selvä vahvistus joukkueeseemme. Hän tuo kokemuksellaan ja kovuudellaan vaihtoehtoja etenkin keskikentälle, mutta myös puolustukseen. Joukkueessa ei ole koskaan liikaa sellaisia pelaajia, jotka syöttävät omille niin kuin Pesonen, PAVEn valmentaja Jussi Kukkonen kehuu tulokasta.

Pesosen lisäksi PAVE teki viikonloppuna myös toisen sopimuksen, kun Petri Kalanti, 27, jatkaa joukkueessa. Kalanti valmensi viime kesänä Klubin naisten joukkuetta, mutta varsinaisesti pelihommien esteenä oli loukkaantunut polvi.

– Polvi leikattiin syksyllä ja Kalanti on aloittanut kovan työn polven kuntouttamiseksi. Jos ”Kontu” saa polvensa kuntoon, hän on ehdoton vahvistus meidän joukkueelle, Kukkonen sanoo.

Arkisto (uutiset)